“Rendes” ember lehet: valaki olajat locsolt szét a kanyarokban, hogy a motorosokat megszívathassa

Megosztás

Talán maga sem gondolta, hogy miféle bűncselekményt követ el az, aki az elmúlt szombaton éjszaka olajat locsolt szét a Bajna és Héreg közötti szerpentinen, ahol a motorosok némelyike amúgy is igencsak veszélyesen közlekedik.

Kezdjük kicsit távolabbról! A híres/hírhedt útszakaszt úgy hívják, hogy cseszneki szerpentin. A 82-es főúton, Cseszneknél található, erősen vonzza a motorosokat. Azokat is, akik a természetben szeretnének gyönyörködni, meg azokat is, akik a kanyarokban szeretnek döngetni. 2011-ben a világhálón megjelent egy hír, mely szerint valaki néhány kanyart fellocsolt olajjal, mert elege lett az esztelen száguldozókból. Ez a hír aztán a rendőrökhöz is eljutott. Büntetőeljárás indult, de megállapították, hogy csupán egy műszaki hibás távolsági buszból folyt az olaj, az ügyet lezárták.

És most kísértetiesen hasonló eset történt: a motorosok között ugyancsak népszerű Bajna és Héreg közötti szakasz négy kanyarjában vasárnap reggelre olajcsíkokat fedeztek fel az arra közlekedők. Ezúttal viszont biztosak lehettek benne a rendőrök, hogy ez nem a véletlen műve, lévén az olajcsíkok csak a kanyarokban voltak láthatók, és cikcakkban öntötte oda valaki azokat.

Úton szétlocsolt olaj
– A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központjába vasárnap reggel futott be a bejelentés arról, hogy ismeretlen személy az 1119-es számú út Bajna és Héreg közötti szakaszán több kanyarban olajat locsolt szét, valószínűleg szándékosan – eleveníti fel a történteket Bata Erik főhadnagy, az Esztergomi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának kiemelt főelőadója.

– Természetesen azonnal értesítettük a Dorogi és az Esztergomi Rendőrkapitányság közterületi szolgálatban lévő állományt, valamint a Magyar Közút munkatársai, akik soron kívül megtisztították az aszfaltot. Aki az olajat az útra öntötte, közúti közlekedés biztonsága elleni bűntettet követett el, amiért akár három év szabadságvesztés is kiszabható. Az elkövető közvetlen balesetveszélyes helyzetet teremtett nemcsak a motorosoknak, de minden más arra járó járművezetőnek is, szerencsére ezúttal nem történt baj.

Magyarország területén van néhány kedvelt útvonal, amelyen a motorosok szeretnek túrázni, közülük némelyeken különösen életveszélyesen haladnak. Ilyen a Kékes-tetőre vezető útszakasz, de található ilyen a Mecsekben, a már említett cseszneki szakaszon, és ilyen a most veszélybe sodort Bajna és Héreg közötti kanyargós aszfaltcsík is. Miként a többi úttal kapcsolatban, így az utóbbi veszélyeire is próbálták már felhívni a figyelmet a rendőrök, sőt, ezen a szakaszon egy újítást is bevezettek: az aszfalton fehér körökkel jelölték azt az ívet, amely vezeti a motorosokat, hogy biztonságosan lehessen bevenni a kanyarokat. De a területileg illetékes Dorogi Rendőrkapitányság baleset-megelőzési szakemberei minden lehetséges fórumon, rendezvényen igyekeznek megszólítani, figyelmeztetni a motorostársadalmat, hogy az egyenruhások ellenőriznek motorkerékpáros járőrök és drónok segítségével is, továbbá baleset-megelőzési, az útszakasz veszélyeire figyelmeztető jelzőtáblákat helyeznek ki.

Az olaj szétlocsolásával kapcsolatban az Esztergomi Rendőrkapitányság ismeretlen személlyel szemben a közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt indított eljárást.

TRENCSÉNYI ZOLTÁN/Zsarumagazin/police.hu

Fotó: police.hu

Kapcsolódó cikkek